BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
   

Catelusul meu

      Aceasta sectiune a site-ului se adreseaza iubitorilor acestei specii care fie au primit cadou un catelus, fie au achizitionat singuri unul, fie au de ceva vreme un patruped si vor sa stie cum pot avea grija mai bine de el.
      Vom veni in randurile ce urmeaza cu informatii legate de alimentatie, de ingrijire, de perioadele si duratele ciclurilor sexuale la femele precum si alte informatii utile iubitorilor acestei specii constienti de faptul ca animalele au caracterstici proprii de care trebuie tinut cont.

CUPRINS

1. Cand "face ochi" catelul meu?
2. Cat timp suge la mama?
3. Ce este "laptele artificial" sau inlocuitorul de lapte?
4. Cand se intarca un catel?
5. Ce poate sa manance catelul meu?
6. Ce bea cainele meu?
7. Cum dau de mancare cainelui meu?
8. Cand ajunge la maturitate sexuala cainele meu?
9.
10.
      DATE GENERALE DESPRE CAINI

      Cateii "fac ochi" in a 10-a, a 12-a zi dupa fatare(on mouse over info despre cuvant vezi pcfarm.ro). Urmatoarele 3 saptamani sug la mama, dupa care poate fi continuata alaptarea cu "lapte artificial", intarcarea avand loc la varsta de 6-8 saptamani. "Laptele artificial" sau inlocuitorul de lapte nu va fi lapte de vaca ci lapte de vaca + un galbenus de ou/0.5 L lapte + zahar. In momentul intarcarii, in ratia catelului de adauga ficat sau carne de vita cu orez.

      Tineretului i se pot administra fulgi de porumb sau ovaz, maxim 3-4 oua crude pe saptamana dar fara albus, zarzavaturile (morcovi cruzi, salata, spanac) se constituie in alimente NECESARE precum si fructele. Oasele mari asigura intretinerea danturii insa trebuie avut grija in ceea ce priveste consumul excesiv deoarece acesta se traduce prin aparitia eczemelor, a abceselor perianale, a constipatiilor etc mai ales in cazul cainilor in varsta de peste 5 ani.

     Ca regula generala, trebuie sa stiti ca, dupa varsta de 3 luni cainele poate manca orice. (desigur, in limitele celor mentionate mai sus). Pastele fainoase contin amidon si nu se absorbcorespunzator la nivelul intestinului, acesta fiind si rationamentul pentru care se recomanda ca painea sa se administreze cainilor numai prajita.

      Apa se va schimba de 3-4 ori pe zi si se va asigura administrarea ei la o temperatura de 10-15 grade Celsius.

     Tot in ceea ce priveste alimentatia vrem sa amintim ca in cazul cainilor se recomanda administrarea carnii in stare cruda insa nu se recomanda carnea de porc. De asemenea aceasta trebuie data sub forma unor bucati mici eventual tocata! Asa cum spuneam si mai sus, amidonul crud sau slab preparat nu se absoarbe, ba mai mult, se constituie intr-o pelicula la nivelul mucoasei ce impiedica absorbtia celorlaltor elemente nutritive. Poate se va constitui intr-o surpriza/curioazitate dar, dintre carnivore, canidele sunt, in mod normal, mai putin exclusiv carnivore. De asemenea (ne place sau nu) acestea sunt animale omnivore inca dinainte de a fi fost domesticite!

     Revenind la alimentatia catelului, vrem sa atragem atentia asupra faptului ca acestia prefera alimentele care i-au fost date in prima parte a vietii. Asadar, tine numai de dumneavoastra daca alimentatia lui va fi alcatuita din hrana uscata/umeda cumparata din comert sau va fi hrana de casa. Obiceiurile alimentare se dobandesc inca de la varste fragede si sunt (ulterior) dificil de schimbat!

     Pentru cainele in crestere, raportul proteine/glucige este de 1/3 iar raportul calciu/fosfor (Ca/P) este de 1/1,2. Vitaminele D3 si K1 (fitomnadion, vitamina antihemoragica) nu sunt recomandate cainilor intrucat provoaca alregii. Vitamina E se recomanda in Boala Caree (cunoscuta si sub denumirea populara de "jigodie" precum si ca "distemper")

     Este de preferat sa se respecte locul si ora mesei zilnice! Adultul va fi hranit o data pe zi, de regula dupa plimbarea de seara. Puii vor primi 4 mese la inceput urmand ca acestea sa fie reduse treptat pana se ajunge la 2 mese pe zi.

    *INFO
* cainii ating maturitatea sexuala in jurul varste ide 6-8 luni.
* catelele manifesta primele calduri la varsta de 8-10 luni. OBS! se vor evita imperecherile la primele doua cicluri. De   asemenea, castrate inaintea primului ciclu de calduri, femelele au procent mai mic de a dezvolta tumori mamare
* imperechearea este indicata la varsta de 1.5 ani la rasele de talie mica si la 2 ani la raseme de talie mare.
* procentul de fecunditate este de 67-68%
* ciclul: de doua ori pe an (o data la 6 luni) si dureaza 3 saptamani
* sarcina: pentru a creste sansele se recomanda doua contacte sexuale la interval de 24-48 de ore. In general, este   recomandata imperechearea de primavara!
* la caine, coborarea testuculului in scrotum se face la 5 zile dupa fatare
* gestatia: dureaza 63 de zile

     Baia cainelui
Se poate face incepand cu varsta de 3 luni si la intervale de 1,5-2 luni in functie de gradul de murdarie.

     Cuparea urechilor
La rasele de talie mica se poate face la 8-10 saptamani. Orientativ, odata cu vaccinarea. OBS! otectomia este interzisa momentan si e considerata o mutilare a animalelor.

     Taierea cozii (codotomia)
Reprezinta un vechi obicei al englezilor =. Acestia erau scutiti de plata impozitelor pt cainii cu coada scurta. Se practica la varsta de 6-10 zile, sub anestezie regionala (circulara la baza cozii). Se lasa doua vertebre coccigiene la masculi si 3 la femele. NU SE TAIE CORPUL VERTEBREI DEOARECE BONTUL ESTE IN FELUL ACESTA EXTREM DE DUREROS!

     Amputarea pintenilor
Se realizeaza in primele doua saptamani de viata pentru elimina suferinta si pentru a nu "sparge" tecile sinovale.

     Frecventa momntelor
Desi spermatogeneza este un proces continuu, intr-un interval de timp dat masculii pot efectua un numar limitat de monte, ejacularea frecventa reucand intensitatea libidoului, volumul si desimea spermei, mai ales la masculii tineri. De regula, scaderea libidoului apare inainte ca o calitate necorespunzatoare a spermei sa afecteze fecunditatea femelelor.

Caine - Masculi tineri (monta dirijata)
Nr monte/saptamana = 1-2;
Nr. femele/an 20-40

     Pubertatea
La carnivore se constata o precocitate sexuala la rasele de talie mica.
Varsta pubertatii - la catea = 6-12 luni
                         - la pisica = 6-12 luni

     Fazele cicului estral
la catea:
proestrul = 9(3-16) zile
estrul = 9(4-12) zile
metestrul = -
diestrul = 75(51-82) zile

la pisica
proestrul = 2 zile
estrul = 5 sau 8 zile
metestrul = -
diestrul = -

     Ciclul estral la catea
Deoarece prezinta o mare variabilitate individuala sau de rasa, reproductia la catea poate fi de tip mono-, sau diestrica si cu un pronuntat caracter sezonier. Astfel la catelele din rasa Collie interestrul esre de aproape 9 luni (260 de zile) si de circa 6 luni (185 de zile) la catelele Ciobanesc german, existand o tendinta de stergere a caracterului sezonier printr-o alimentatie abundenta si echilibrata tot timpul anului si un ambient confortabil.
Semnele clinice ale estrului sunt: gonflarea vulvei, eritrodiapedeza care este maxima la inceputul proestrului desi atrag masculii, la tentativa acestora de imbratisare femelele adopta un comportament agresiv prin care alung masculii insistenti; la sfarsitul proestrului devin jucause, prietenoase, ridica coada usor lateral, campeaza si sta linistita pe durata coitusului. La doua zile de la prima acceptare a montei (cand se produce si ovulatia), femelei ii scade treptat libidoul, dar mai poate fi copulata de masculii foarte insistenti.
Femelele nefecundate sau private de prezenta masculilor poti aparitia comportamentui matern.



     Durata gestatiei
Este influentata de specie, de rasa, de sexul fatului, de marimea si anotimpul dezvoltarii destatiei, de alti factori privind animalii fetale si boli ale mamei.
La catea – 56-68 zile

     La catel
Se intalneste cea mai rapida dezvoltare dintr mamiferele domestic datorita duratei scurte a gestatiei. La 18 zile embrionii au 4 mm lungime, iar la 25 de zile ajung la 1,3 cm si li se contureaza ochiisi conchiile auriculare; la 33 de zile fetusii masoara 2,6-4 cm si incepe osificatia; la 42 de zile au 8 cm si inep sa se acopere cu par; la 56 de zile sunt complet dezvoltati si au lungimea de 12-21 cm. La nastere cateii nu au dinti, iar ochii sunt inchisi datorita unei punti epiteliale interpalpebrale care dispare dupa 8-10 zile.
Prezenta fontanelelor (spatiile dintre oasele cutiei craniene) este semnalata numai la carnivore.

     Fatarea la catea
Pentru expulzarea primului produs de conceptie, cateaua depune un effort/travaliu indelungat (o ora sau chiar mai mult). In fanta vulvara apare amniosul primului fat care este rupt de catre catea. Exteriorizarea capului reprezinta o etapa mai dificila.
Primul expulzat, este fatul provenit din cornul uterin care contine numarul cel mai mare de pui. Dupa eliminarea fatului, cateaua consuma placenta si invelitorile perifetale, moment care coincide si cu realizarea hemostazei ombilicale si cu degajarea cailor respiratorii anterioare ale nou-nascutului. Dupa eliminarea fiecarui produs de conceptie, cateaua se odihneste, isi linge puiul si vulva urmand ca travaliul sa fie reluat dupa aproximativ 30-60 minute.
Ritmul expulzarii fetusilor este de regula inegal, putand fi mai mare intre primii doi ( aprox. 2 ore) urmand ca in apoi, in 10-30 min sa fie eliminate 2-3 fetusi.

Lincuri

Altele